За здружението

Здружението на социјални работици на Град Скопје е непрофитна, невладина хуманитарна организација формирана во 1973 година. Своите активности здружението ги започна со цел развивање на професионални капацитети на своето членство и дисеминирање на знаења што ќе овозможат на социјалните работници да бидат во тек со најновите достигнувања во областа на социјалната работа и социјалната политика. […]

СОС линија (02 3212 690)

Линија за помош од дрога Линијата за помош од дрога постои од 14 јули 2003 година како проект на Здружението на социјални работници на Град Скопје, НВО „Инфо Дрога/Сида„ и Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) кој успешно се реализира и претставува прва линија од таков вид во регионот која даде успешна соработка меѓу владиниот […]

Советувалиште за превенција од дроги

Советовалиштето за превенција од дроги, се наоѓа во просториите НВО Доверба и работи секој работен ден од 17:00-19:00 часот. Со закажување на СОС линијата за помош од дрога. Советовалиштето е достапно како за корисниците на услугите на Центарот за социјални работи, така и за останатите граѓани кои би сакала да поразговарат со стручни лица околу […]

ПРОЕКТИ

РЕАЛИЗИРАНИ ПРОЕКТИ

Our Blog

cropped-cropped-cropped-social-work-and-school-psychology.jpg
20
мар
Здружение на Социјални Работници на Град Скопје
Нема коментари

Светски ден на социјалната работа

Здружението на социјални работници на град Скопје по повод Светскиот ден на социјалната работа на ден 19.03.2018 година оддржа настан: Еднодневна обука на тема: “ЗАПОЗНАВАЊЕ СО ФОРМИТЕ НА ЗАШТИТА И НАДЛЕЖНОСТИТЕ НА ИНСТИТУЦИИТЕ ПРИ РАБОТА СО ЖРТВИ НА СЕМЕЈНО НАСИЛСТВО”. Локација: Хуманитарен Дом “Даре Џамбаз”

Read More
НВО Саем Постер
30
ное
ZSR Skopje
Нема коментари

Учество на НВО САЕМ

Почитувани, ЗСР – Скопје партнерски со  ЗСРРМ на 6ти Дек. ќе учествиваат со заеднички штанд на НВО Саемот во МКЦ. Во Прилог има Агенда од истиот. Доколку има заинтересирани кои ќе сакаат да земат учество, за да ги презентираме здруженијата, нека се пријават на маил или нека ми се јават на 072 231 672 до […]

Read More
team-around-table-1600px
29
ное
ZSR Skopje
Нема коментари

Годишно Изборно Собрание

Здружението на социјални работници на град Скопје оддржа Годишно Собрание на ден 28.11.2017 год. во просториите на Хуманитарниот дом „Даре Џамбаз“, со почеток во 16:30 часот, во присуство на членовите (социјални работници) на Здружението, на отворената дискусија го усвои следниот Дневен ред Извештај за досегашната работа на здружението Избор на Извршен одбор на здружението Избор […]

Read More
11
28
ное
ZSR Skopje
Нема коментари

Оддржан настан на ЗСРРМ

Почитувани, Здружението на социјални работници на Македонија, Ве известува дека на ден 27.11.2017 (понеделник) оддржа настан во рамките на глобалната кампања „16 дена активизам против родово-базираното насилство“. Темата на овој настан беше „Улогата на социјалниот работник во борбата против насилството врз жените и семејното насилство“. Настанот го водеше социјален работник Јана Јанева, а свои излагања […]

Read More
Активизам
25
ное
ZSR Skopje
Нема коментари

Настан за “Улогата на социјалниот работник во борбата против семејносто насилство и родово-базираното насилство”

ЗСРРМ се вклучува во кампањата 16 активизам против насилство врз жени и девојки со настан за “Улогата на социјалниот работник во борбата против семејносто насилство и родово-базираното насилство”. Настанот ќе го водат социјални работници од ЗСРРМ кои со својата работа делуваат во областа на семејното насилство преку презентација и примери од пракса.  

Read More
information_01
20
ное
ZSR Skopje
Нема коментари

Покана за Годишно Собрание

Почитувани колеги, Ве покануваме на Годишното Собрание на Здружението на социјални работници на град Скопје, кое ќе се оддржи на 28.11.2017 год. со почеток во 16:30 часот во Даре Џамбаз, големата сала. Дневен ред 1. Извештај за досегашната работа на ЗСР 2. Избор на Извршен одбор на ЗСР 3. Избор на Претседател 4. Разно Од […]

Read More
information_01
25
окт
ZSR Skopje
Нема коментари

ИНФО

Почитувани членови, на средбата на 24.10.2017 година, во организација на ЗСРРМ избраните членови на Здружението на социјални работници на град Скопје за Претседател (Ленче Поповска) и Секретар (Елена Чикос) со предходно образложение јавно се откажаа од своите функции.

Read More
ЗСРРМ1
24
окт
ZSR Skopje
Нема коментари

Средба на членството во организација на Здружение на социјални работници на РМ

Почитувани, Извршниот Одбор при ЗСРРМ донесе одлука да се одржи средба на членството кое побарало активно да учествува во работата на Здружението. Притоа Ве покануваме да присуствувате на работен состанок кој ќе се одржи на ден 24.10.2017 година во 16.30 часот во салата при Даре Џамбаз со следниот Дневен ред: 1. Формирање на работни групи […]

Read More
team-around-table-1600px
18
јун
Здружение на Социјални Работници на Град Скопје
Нема коментари

Изборно Собрание

Предложени  членови за Извршен одбор на ЗСР на град Скопје Славица Шекуткоска Александра Цонева Елена Чикос Ленка Поповска Андон Дамовски Наташа Павичевиќ Стојменовска Избрани: 1.Славица Шекуткоска 2.Александра Цонева 3.ЕленаЧикос 4.Ленка Поповска 5.Андон Дамовски За претседател избрана Ленка Поповска а за секретар Елена Чикос Предложени  членови за Извршен одбор на Републичко здружение 1.Билјана Страмшак Ѓуровска 2.Светлана […]

Read More
logo1
12
јун
Здружение на Социјални Работници на Град Скопје
Нема коментари

ИНФО

Почитувани, Здружението на социјани работници на град Скопје Вe информира дека има нова маил адреса zsr.skopje@gmail.com (поради технички проблеми старата маил адреса веќе една недела не е во фукција).

Read More
ical
12
јун
Здружение на Социјални Работници на Град Скопје
Нема коментари

Покана за Годишно изборно собрание

П О К А Н А   Здружението на социјални работници на град Скопје, врз основа на член 20 од Статутот свикува годишно  изборно собрание на ден 17.06.2017 година (сабота) со почеток во 12:00 часот во салата за состаноци при Хуманитарниот Дом  Даре Џамбаз во Скопје. За работа на собранието се предлага следниот Дневен ред: […]

Read More
screenshot_238
24
мар
Здружение на Социјални Работници на Град Скопје
Нема коментари

Конференција

На 21.03.2017 година, по повод Светскиот Ден на социјалните работници, на Факултетот за политички науки во Сараево се одржа стручна конференција на тема: „Предизвици во областа на социјалната работа во Босна и Херцеговина“. Конференцијата беше организирана од страна на Сојузот на социјалните работници на Федерацијата Босна и Херцеговина и Сојузот на здруженија на стручни работници […]

Read More
45100782-Humanitarian-word-cloud-heart-concept-Stock-Vector
25
ное
Здружение на Социјални Работници на Град Скопје
Нема коментари

Хуманитарен настан

На ден 28.11.2016 година, Здружението на социјални работници на град Скопје организира хуманитарен настан, заедно со учениците од СУГС “Панче Арсовски” – Скопје, како дел од прокетот “Преку младински волонетеризам до здрави животни навики”. Проект e поддржан од Град Скопје.

Read More
Employee-Manual-e1384221177895
3
јун
Здружение на Социјални Работници на Град Скопје
Нема коментари

Прирачници

Прирачниците од прокетот ЛОКАЛНО, но ГЛАСНО се испечатени на два јазика, на македонски и албански јазик. Англисиката верзија ја има само како електронска верзија. EN-HANDBOOK-LOCAL, but VOCAL. FINAL HANDBOOK_mac HANDBOOK_alb

Read More
social-media-promotions-digital-marketing
3
јун
Здружение на Социјални Работници на Град Скопје
Нема коментари

ПРОМОЦИЈА НА ПРИРАЧНИК

Почитувани пријатели, би сакале да Ве информирме дека денес (3 јуни 2016 година) во хотел Порта, се промовираше прирачникот „Локално, но гласно – прирачник за унапредување на социјалната заштита на самохраните родители и на децата од еднородителски семејства“. Прирачникот е резултат од проектот „Локално, но гласно“ (LOCAL, but VOCAL), чија основна цел е застапување на […]

Read More
information_01
27
мај
Здружение на Социјални Работници на Град Скопје
Нема коментари

Известување

Почитувани пријатели, би сакале да Ве информирме дека на ден (3 јуни 2016 година) во хотел Порта, ќе се оддржи промоција на прирачникот „Локално, но гласно – прирачник за унапредување на социјалната заштита на самохраните родители и на децата од еднородителски семејства“. Прирачникот е резултат од проектот „Локално, но гласно“ (LOCAL, but VOCAL), чија основна […]

Read More
kick-off-meeting-clipart-9
4
мај
Здружение на Социјални Работници на Град Скопје
Нема коментари

Фокус група општина Шуто Оризари

На ден 04.05.2016 година, во просториите на невладината ХЕРА, во амбулантата на оптина Шуто Оризари се одржа фокус фрупа во рамки на проектот „Локално, но гласно“ (LOCAL, but VOCAL), поддржан од Европската унија, во присуство на стручни соработници од детските градинки, основните и средните училишта, самохрани родители од општината, како и претставници на центарот за […]

Read More
kick-off-meeting-clipart-9
20
апр
Здружение на Социјални Работници на Град Скопје
Нема коментари

Фокус група оптина Сарај

На ден 20.04.2016 година, во просториите на Општина Сарај се одржа фокус група во рамки на проектот „Локално, но гласно“ (LOCAL, but VOCAL), поддржан од Европската унија, во присуство на стручни соработници од детските градинки, основните и средните училишта, самохрани родители од општината, како и претставници на центарот за социјална работа. Целта на проектот е […]

Read More
information_01
15
апр
Здружение на Социјални Работници на Град Скопје
Нема коментари

Известување

Ве информираме дека следните  фокус групи е закажана за општина Сарај, на 20 април 2016 , од 12 часот во просториите на иоптината и фокус група во општина Шуто Оризари на  04.05.2016 од 12 часот во просториите на амбулантата, во просториите на невладината Хера. Ќе има претставници од центар за социјална работа, општината, основни училишта […]

Read More
kick-off-meeting-clipart-9
8
апр
Здружение на Социјални Работници на Град Скопје
Нема коментари

Фокус група општина Бутел

На ден 08.04.2016 година, во просториите на Општина Бутел се одржа фокус група во рамки на проектот „Локално, но гласно“ (LOCAL, but VOCAL), поддржан од Европската унија, во присуство на стручни соработници од детските градинки, основните и средните училишта, самохрани родители од општината, како и претставници на центарот за социјална работа. Целта на проектот е […]

Read More
information_01
5
апр
Здружение на Социјални Работници на Град Скопје
Нема коментари

Известување

Ве информираме дека следна фокус група е закажана за општина БУТЕЛ, на 08 април 2016 (петок), од 13 до 14.30 часот. Ќе има претставници од центар за социјална работа, општината, основни училишта и градинки. Ги покануваме заинтересираните самохрани родители од оваа општина (доколку се во можност) да присуствуваат на настанот.

Read More
kick-off-meeting-clipart-9
31
мар
Здружение на Социјални Работници на Град Скопје
Нема коментари

Фокус група во општина Ѓорче Петров

На ден 31.03.2016 година, во просториите на Општина Ѓорче Петров се одржа фокус група во рамки на проектот „Локално, но гласно“ (LOCAL, but VOCAL), поддржан од Европската унија, во присуство на стручни соработници од детските градинки, основните и средните училишта, самохрани родители од општината, како и претставници на центарот за социјална работа.

Read More
information_01
30
мар
Здружение на Социјални Работници на Град Скопје
Нема коментари

Известување за проектот “Локално, но гласно”

Драги пријатели, би сакале да Ве информираме дека Здружението на социјални работници на град Скопје и Ресурсниот центар за самохрани родители МИНУС И ПЛУС – Скопје, ги закажаа следните фокус групи: – општина ЃОРЧЕ ПЕТРОВ, на 31 март (четврток) од 12 до 14 часот, и – општина ЦЕНТАР, на 5 април (вторник) од 12 до […]

Read More
shutterstock_192409160
30
мар
Здружение на Социјални Работници на Град Скопје
Нема коментари

Семинар

На 29.03.2016 година во просториите на Хуманитарниот дом Даре Џамбаз, Здружението на социјални работници на град Скопје заедно со СОС линијата за помош од дрога, преку проектот “СОС ИНФОРМАТОР” поддржан од град Сопје оддржа семинар за едукација на нови волонтери (студенти од Институтот за Социјална работа и социјална политика) и едукација на операторите на линијата. […]

Read More
kick-off-meeting-clipart-9
24
мар
Здружение на Социјални Работници на Град Скопје
Нема коментари

Фокус група општина Гази Баба

На ден 22.03.2016 година, во просториите на Општина Гази Баба се одржа тркалезна маса во рамки на проектот „Локално, но гласно“ (LOCAL, but VOCAL), поддржан од Европската унија, во присуство на стручни соработници од детските градинки, основните и средните училишта, самохрани родители од општината, како и претставници на центарот за социјална работа. Целта на проектот […]

Read More
kick-off-meeting-clipart-9
24
мар
Здружение на Социјални Работници на Град Скопје
Нема коментари

Фокус група општина Карпош

На ден 16.03.2016 година, во просториите на Општина Карпош се одржа фокус група во рамки на проектот „Локално, но гласно“ (LOCAL, but VOCAL), поддржан од Европската унија, во присуство на стручни соработници од детските градинки, основните и средните училишта, самохрани родители од општината, како и претставници на центарот за социјална работа. Целта на проектот е […]

Read More
kick-off-meeting-clipart-9
24
мар
Здружение на Социјални Работници на Град Скопје
Нема коментари

Фокус група општина Кисела Вода

На ден 15.03.2016 година, во просториите на Општина Кисела Вода се одржа Фокус група во рамки на проектот „Локално, но гласно“ (LOCAL, but VOCAL), поддржан од Европската унија, во присуство на стручни соработници од детските градинки, основните и средните училишта, самохрани родители од општината, како и претставници на центарот за социјална работа. Целта на проектот […]

Read More
kick-off-meeting-clipart-9
24
мар
Здружение на Социјални Работници на Град Скопје
Нема коментари

Фокус група општина Чаир

На ден 14.03.2016 година, во просториите на Општина Чаир се одржа фокус група во рамки на проектот „Локално, но гласно“ (LOCAL, but VOCAL), поддржан од Европската унија, во присуство на стручни соработници од детските градинки, основните и средните училишта, самохрани родители од општината, како и претставници на центарот за социјална работа. Целта на проектот е […]

Read More
kick-off-meeting-clipart-9
24
мар
Здружение на Социјални Работници на Град Скопје
Нема коментари

Фокус група општина Аеродром

На ден 11.03.2016 година, во просториите на Општина Аеродром се одржа фокус група во рамки на проектот „Локално, но гласно“ (LOCAL, but VOCAL), поддржан од Европската унија, во присуство на стручни соработници од детските градинки, основните и средните училишта, самохрани родители од општината, како и претставници на центарот за социјална работа. Целта на проектот е […]

Read More
information_01
20
фев
Здружение на Социјални Работници на Град Скопје
Нема коментари

Read More
debates
14
фев
Здружение на Социјални Работници на Град Скопје
Нема коментари

Дебата за правата на самохраните родители и децата од еднородителските семејства

Драги пријатели, Ве известувме дека Здружението на социјaлни работници на град Скопје и Ресурсниот центар за самохрани родители МИНУС И ПЛУС – Скопје, организираат ДЕБАТА за правата на самохраните родители и децата од еднородителските семејства во областа на социјалната и детската заштита. Настанот ќе се одржи на 20 февруари 2016 (сабота), од 11 до 13 […]

Read More
information_01
14
фев
Здружение на Социјални Работници на Град Скопје
Нема коментари

За потребите на проектот „Локално, но гласно“ (LOCAL, but VOCAL)!

Драги пријатели, за потребите на проектот „Локално, но гласно“ (LOCAL, but VOCAL), Здружението на социјални работници на град Скопје и Ресурсниот центар за самохрани родители МИНУС И ПЛУС – Скопје, ќе реализираат дебата со самохраните родители на Град Скопје. Целта на дебатата ќе биде гласно да проговориме за проблемите со кои секојдневно се соочуваат самохраните […]

Read More
6a0105366024c4970c01bb07ebb894970d-800wi
14
фев
Здружение на Социјални Работници на Град Скопје
Нема коментари

Проект „Локално, но гласно“ (LOCAL, but VOCAL)!

Драги пријатели, би сакале да Ве информираме дека Здружението на социјални работници на град Скопје и Ресурсниот центар за самохрани родители МИНУС И ПЛУС – Скопје, ќе реализираат заеднички проект со наслов „Локално, но гласно“ (LOCAL, but VOCAL). Целта на проектот е застапување на правата на децата од еднородителските семејства, преку анализа на нивните потреби […]

Read More
14515-350x235
4
јан
Здружение на Социјални Работници на Град Скопје
Нема коментари

Среќни празници

Read More
45100782-Humanitarian-word-cloud-heart-concept-Stock-Vector
26
окт
Здружение на Социјални Работници на Град Скопје
Нема коментари

ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА

Здружението на социјални работници на град Скопје, го спроведува проектот ,, Младински волонтеризам и здрави животни навики”. Проектот се реализира со поддршка на Град Скопје. На ден 30.10.2015 година, од 11:00 до 15:00 часот, во СУГС ,, Јосип Броз Тито”, се организира хуманитарна акција, наменета за корисниците од ЈУ за згрижување на деца со воспитно-социјални […]

Read More
social-media-promotions-digital-marketing
26
окт
Здружение на Социјални Работници на Град Скопје
Нема коментари

“Улогата на социјалниот работник во социјалната реинтеграција на лицата со проблематична употреба на дроги” од Славица Шекуткоска

На ден 30.09.2015 година, во 14.30 часот, на Филозофскиот факултет се одржа промоцијата на прирачникот „Улогата на социјалниот работник во социјалната реинтеграција на лицата со проблематична употреба на дроги” на Славица Шекуткоска, специјалист на социјална работа во здравство и Претседател на Здружението на Социјални работници на град Скопје.   Сите зантересирани и да се јават […]

Read More
word_cloud-500x293
22
јун
Здружение на Социјални Работници на Град Скопје
Нема коментари

Презентација на СОС Линијата

На ден 18.06 УЖ на ВМРО-ДПМНЕ, Крива Паланка организираше трибина во соработка со презентери од СОС – линијата за помош од дрогата со цел да се пласираат поголем број информации за штетното влијание на дрогата на локално ниво и да се запознаат граѓаните за состојбата на ова прашање на државно ниво. Голема благодарност до претседателката на […]

Read More
45100782-Humanitarian-word-cloud-heart-concept-Stock-Vector
16
јун
Здружение на Социјални Работници на Град Скопје
Нема коментари

Недела на социјалните работници

Здружението на социјални работници на град Скопје, по повод неделата на социјалните работници, од 08-12.06.2015 година, го одбележa со низа активности кои се поврзани со: промовирање на професијата социјален работник  во земјата,  организирање на медиумска кампања,  спроведување на  хуманитарна акција за помош на  емигрантите од кризните подрачја, a кои транзитираат низ Република Македонија  и организирање […]

Read More
information_01
9
јун
Здружение на Социјални Работници на Град Скопје
Нема коментари

АКЦИЈА ЗА ПРИБИРАЊЕ ХРАНА, ВОДА, ЛЕБ И НЕКОИ ОСНОВНИ ХИГИЕНСКИ ПРОДУКТИ НАМЕНЕТИ ЗА МИГРАНТИТЕ КОИ ТРАНЗИТИРААТ НИЗ МАКЕДОНИЈА

Почитувани колеги и пријатели, Ве каниме да дојдете на хуманитарниот настан:  АКЦИЈА ЗА ПРИБИРАЊЕ ХРАНА, ВОДА, ЛЕБ И НЕКОИ ОСНОВНИ ХИГИЕНСКИ ПРОДУКТИ НАМЕНЕТИ ЗА МИГРАНТИТЕ КОИ ТРАНЗИТИРААТ НИЗ МАКЕДОНИЈА Настанот ќе се организира со учество на волонтери од Здружението на социјалните работници на град Скопје и Здружението на граѓани „ЛЕГИС“. Настанот ќе трае 2 дена […]

Read More
dynamic_agendas_975293570
9
јун
Здружение на Социјални Работници на Град Скопје
2 Коментари

AГЕНДА НА АКТИВНОСТИ ЗА ОДБЕЛЖУВАЊЕ НА НЕДЕЛАТА НА СОЦИЈАЛНИТЕ РАБОТНИЦИ!

Понеделник – 8.6.2015  9.00 часот Средба со новинарка од МТВ и договарање за распоред на денови, во кои ќе се снимаат прилози на МТВ, за промоција на профилот социјален работник во 4 различни установи од ресорите: Образование (ОУ „Лазо Ангеловски“), приватен старски дом, ЈУ Дом за стари лица и СОС Детско Село како и договарање […]

Read More
business-meeting-3
17
јун
Здружение на Социјални Работници на Град Скопје
Нема коментари

Изборно Собрание

Предложени  членови за Извршен одбор на ЗСР на град Скопје Славица Шекуткоска Александра Цонева ЕленаЧикос Ленка Поповска Андон Дамовски Наташа Павичевиќ СтојменовскаИзбрани:1.Славица Шекуткоска 2.Александра Цонева 3.ЕленаЧикос 4.Ленка Поповска 5.Андон Дамовски За претседател избрана Ленка Поповска а за секретар Елена Чикос Предложени  членови за Извршен одбор на Републичко здружение 1.Билјана Страмшак Ѓуровска 2.Светлана Трбојевиќ 3.Гоце Прцуловски […]

Read More